Jdi na obsah Jdi na menu
 


Činnost kroužku 2014

8. 3. 2015

Rybářský kroužek „OKOUN“

Vyhodnocení činnosti rybářského kroužku „OKOUN“ při MO Kralupy n:Vlt za rok 2014

Hlavním úkolem činnosti vedoucích a členů kroužku v roce 2014 bylo dokončení úprav areálu „Střelnice“, kde kroužek provozuje svoji činnost. Bylo nutné dokončit opravu stávající zděné budovy poničené povodní, konkrétně úpravy kuchyně a její dovybavení. To se za spolupráce s výborem MO podařilo. Dále bylo nutné vybudovat sociální zázemí, které bylo nevyhovující. Již krátce začátkem roku bylo přistoupeno k její realizaci s tím, aby do začátku soustředění mladých rybářů musí být  vše hotovo. Byl vybudován objekt s umývárnou, splachovacím WC a sprchou s teplou vodou. Tím se podařilo splnit úkol, připravit objekt k užívání. Tato akce si vyžádala od členů kroužku nemalé vytížení, co se týká počtu odpracovaných brigádnických hodin. Prakticky se pracovalo každou neděli, sobotu a pokud bylo potřeba i během týdne. Tato činnost se projevila i v počtu brigádnických hodin vedoucích kroužku: p. Sedlák F. 223 hodin, p. Mrázek 203, p. Franta 197,5, p. Zimák P. 137, p. Charvát 103,5, p. Sedlák M. 78, p. Fišer 71, p. Špaček 54, p. Zimák M. 47,5, p. Roubal 27,5, p. Kopecký M. 3. Nelze pominout ani pomoc některých rodičů. Členové kroužku se rovněž zúčastnili dvou brigád pořádaných MO.  I přes tuto vytíženost probíhala samotná činnost kroužku. S mladými rybáři byl probírán rybářský řád, kdy pro zdokonalení znalosti bylo využíváno předem připravených testů. Dále byla činnost zaměřena na znalost ryb žijících v našich vodách, kdy mladí rybáři podle obrázků určovali druh a název. V neposlední řadě se s rybáři probírala a procvičovala rybolovná technika a to jak plavaná, položená, tak i přívlač. Učili a procvičovali se ve vázání háčků, používání splávků pro jednotlivé vody. U položené se seznamovali s  použitím různých zátěží a v neposlední řadě i s vlastní montáží udice. Tato činnost směřovala k soustředění mladých rybářů, které se uskutečnilo v době od 28.6. do 6.7.2014 v areálu „Střelnice“ Celkem se soustředění zúčastnilo 22 dětí. V jeho průběhu si mladí rybáři v praxi vyzkoušeli získané teoretické znalosti, kdy většinu času trávili u řeky Vltavy a školní tůně ve Chvatěrubech. Kladen byl i důraz na ošetření ulovených ryb, udržování pořádku kolem vodních ploch při rybolovu a jejich vztahu k přírodě, včetně úklidu areálu a okolí řeky Vltavy poblíž areálu. Nezapomnělo se ani na zábavu a hry. Celé soustředění bylo rodiči dětí kladně hodnoceno.

Druhé krátké soustředění bylo uskutečněno po prázdninách v září, kterého se zúčastnilo 25 dětí, prakticky se stejnou činností a toto bylo rovněž hodnoceno velice kladně. V rámci toho soustředění se děti zúčastnily besedy s rybářskou legendou Jakubem Vágnerem, což bylo přijato s velkým potěšením.

Mladí členové kroužku se rovněž zúčastnili dětských rybářských závodů pořádaných MO na rybníku v Zeměchách.

Kroužek celý rok probíhal každou neděli od 09.00 do 12.00 hod. V listopadu 2014 byla činnost kroužku přerušena z důvodu zimní přestávky.